Toshiba Camileo BW10 – Et kamera til de hårdføre

Camileo BW10 er et undervandskamera fra Toshiba. Det spiller på sin billige pris såvel som sit lette brugerinterface. Jeg har haft mulighed for at teste dette kamera gennem et stykke tid, og foretaget diverse test af kameraet.

Kameraet er undervandskamera med en opløsning på 5 mp, 10x digital zoom og der er indbygget ansigtsgenkendelse. Det er vandtæt ned til 2 meter og optager både video med en opløsning på 1080p og tager billeder. Derudover er der udgang til HDMI stik indbygget.

Ankomst og vurdering af hardware

Camileo kommer sammen med en strop og en lækker pose til hhv. at forbedre brugervenligheden og at beskytte kameraet. Første indtryk er at kameraet er lavet af et dejligt materiale der hverken virker plastik agtig eller discount agtig, derimod får det kameraet til at virke kvalitetsagtig, og det hårde materiale virker som en god beskyttelse under vandet.

Man mærker hurtigt at selvom kameraet er middeltungt, så er vægten ikke fordelt jævnt over kameraet. Bunden er forholdsvis tungere end toppen af kameraet, og vi vil senere kommer ind på hvilken betydning dette har for brugen af kameraet. Kameraet ligger tilpas i hånden med dimensionerne L 105mm x B 55mm x D 20mm. Derudover har det en 2” LCD skærm.

Adgangen til batteri og hukommelseskort findes samme sted og ligeledes finder adgangen til HDMI udgang og opladningsstik samme sted. Adgangen opnås ved at presse en knap i bund og skyde hætten til side. Dette fungerer upåklageligt og er lavet meget professionelt.

Software

Softwaren i kameraet er nem og overskuelig, dvs. der er ingen svære opsætninger eller indstillinger der skal gøres for at man kan få fuld kontrol over kameraet. Der er en enkelt menu knap hvormed man kan opnå adgang til alle indstillingsmuligheder for kameraet såsom LED-lys, ansigtssøger, tv-visning osv. Selve kameraet har fem knapper foruden navigationspanelet nemlig fotoknap, videoptagelse, billedvisning, menuknap og tænd og sluk knap. Alt i alt fungerer softwaren utroligt godt.

Brug af kameraet over vand

Kameraet ligger godt i hånden og selvom der ingen stabilisator er indbygget er det forholdsvis nemt at få skarpe billeder, dog bliver det sværere jo mere man zoomer ind med det digitale zoom. Her gør manglen på optisk zoom sig for alvor gældende.  

Brug af kameraet under vand

Kameraet fungerer udmærket under vand, man kan tydeligt navigere vha. kameraets taster og skærmen er tydelig og klar. Dog er der et kritikpunkt som slår igennem når det kommer under vandet, nemlig at der hverken er optisk zoom eller stabilisator. Manglen på stabilisator gør at kamerarystelser slår igennem undervands, billederne bliver nemt sløret og videooptagelser bliver ubrugelige medmindre man accepterer en del rystelser på videoen. Det bliver derudover stærkt forværret hvis man bruger det digitale zoom.

En anden ting som for mig var et kritikpunkt er det tidligere nævnte faktum at vægten ikke er delt jævnligt over kameraet. Det resulterede i at hvis man ønsker at placere kameraet på for eksempel bunden a f en svømmehal vil det automatisk rejse sig op og du kan dermed ikke bestemme om det skal ligge ned eller stå op. Det kan dog være et bevidst valg fra producentens – Toshiba – side idet at det for nogle være positivt at kameraet rejser sig op i vandet og derved altid filmer langs jorden og ikke filme lodret (altså medmindre brugeren holder kameraet).

Herudover var den medfølgende strop meget anvendelig under vand, idet at man kan have kameraet hængende ved sin side mens man svømmer.

Konklusion

Kameraet er et standardkamera der både er acceptabelt og anvendeligt hvis man ikke stræber efter kvalitetsbilleder og den høje oplæsning, men blot skal bruge et kamera som man kan bruge under vandet også. I forhold til prisen, som klart er attraktiv, er kameraet forholdsvis godt, især kombineret med tilbehøret og materialevalget af selve kameraet.

Har man dog nogle krav til billedkvaliteten eller en forestilling om at man vil bruge zoom funktionen ofte, skal man investere flere penge og købe et bedre kamera med enten stabilisator eller optisk zoom.

[checklist]

  • Kvalitetsfølelsen af kameraet
  • Brugervenlighed
  • Vandtæt indtil 2 meter
  • Software / Navigationsmenu

[/checklist]

[badlist]

  • Kun digital zoom og mangel på stabilisator
  • Vægtfordelingen af kameraet (dvs. synker under vand)

[/badlist]

For at have opnået fem stjerner skulle kameraet have haft enten en stabilisator eller optisk zoom, dette er en væsentligt mangel for kameraet. Dog får den tre stjerner grundet sin gode software såvel som materialevalg, dog ikke for vægtfordelingen af kameraet.

 


Post Comment