Hvorfor er der forskel på de billige og dyre regnbukser og hvorfor er et telt ikke bare vandtæt? Det handler ofte om at man gerne vil have et materiale der kan bukkes uden at blive for tykt og så må man ofte skrue ned for andre egenskaber. I denne artikel vil jeg lære dig om hvordan man gør ting vandtætte og hvordan man måler om noget er vandtæt.
Vandsøjletryk – Det vigtigste parameter
Vandsøjletrykket er det parameter der benyttes når et materiale ikke er helt vandtæt. Det er ofte telte, regntøj og lignende ting man bruger det til og her taler vi ikke om syningerne er tætte, nej vi taler om materialet som tøjer er lavet i.
Vandsøjletrykket er det du ofte ser angivet som mm og det angiver hvor meget vandtryk et materiale kan holde til inden vandet begynder at trænge igennem, oftest nedrundet til nærmeste tusinde. Det tester man ved at spænde stoffet ud og putte en cylinder ovenpå. Cylinderen begynder man nu at fylde op imens man overvåget den anden side for vand der trænger igennem. Dette sker idag med en maskine og man kan derfor teste hurtigere, flere gange og med større præcission end da det var mennesker der udførte testen.
Taler vi om regntøj skal du helst op i 10.000 mm før det kan betegnes som vandtæt når det regner meget, men hvorfor så meget? Jo det handler om at steder som skulderremme, rygsækken, cykelsadlen, bænken og lignende generer et tryk som er mange gange højere det selve regnen udgør. Skal du kunne holde til det uden at blive våd skal du simpelthen så højt op.
Kvaliteten – Det andet parameter
Et telt kan sagtens være bygget af stof der kan holde til 10.000mm og ikke være vandtæt imens et der er bygget af stof der holder til 2.000mm sagtens kan holde til en storm og hvorfor så det? Jo en teltdug er altid vinklet sådan at vandet vil ramme den og falde ned, det vil aldrig stå op i flere centimers dybde. Men er der samlinger, slides materialet let eller lignende så kan det bedste telt på papiret sagtens vise sig at være et dårligt køb.
Vil du lære mere om vandtryk og at finde de rette ting? Så læs guiden til vandtætte rygsække